sunnuntaina, syyskuuta 3

Urkintalaki

Parlamentarismin perusideana on, että eduskunta on kansa pienoiskoossa. Kansanedustajat ovat ihmisiä joiden perusominaisuutena on kyky osoittaa tervettä harkintaa ja tehdä päätöksiä. Kaikkien alojen erityisosaamista ei vaadita, sillä lakeja laatiessaan kansanedustajat kuulevat alan asiantuntijoita.

Silti joskus tuntuu, ettei tietotekniikan asiantuntemus aina etene asiantuntijoilta päättäjille.

Esimerkiksi ei ole aivan sisäistetty mitä eroa on postilla ja sähköpostilla. Nimittäin ei yhtään mitään. Sen enempää kuin eroa olisi vaikkapa printatulla tai käsinkirjoitetulla postilla.

Liikenneministeri Susanna Huovisen (sd) lakiehdotuksen mukaan työnantajalla tulisi olla oikeus tarkkailla työntekijöiden sähköpostiliikennettä ja julkisuudessa on keskuteltu jopa oikeudesta lukea sähköposteja.

Oikeusvaltion periaatteisiin kuuluu yksityisyyden suoja. Johon taas kuuluu kirjesalaisuus. On siis kummallista että sähköposti ja "paperiposti" halutaan erottaa toisistaan sillä tuloksella ettei kirjesalaisuus koskisi sähköpostia. Itse en juuri koskaan lähetä edes postikorttia: hoiden kaiken sähköpostin välityksellä. Sähköpostini sisältävät yksityisasioita raha-asioista parisuhteen hoitoon, eikä kenelläkään kolmannella osapuolella ole oikeutta niihin sen enempää kuin kirjoittamiini kirjeisiinkään.

Jos taas urkkimisoikeus koskisi ainoastaan työnantajan itsensä työasioihin antamaa sähköpostiosoitetta, on asia melko triviaali. On varsin helppoa luoda sähköpostijärjestelmä jossa vaikkapa kiertää ainoastaan talon sisäistä postia ja kaikki liikenne ulkopuolle on estetty. Ei pitäisi olla mitään moraalisesti arvelluttavaa jos työnantaja tarkkailee tiedonkulkua tällaisessa systeemissä. Yksityisasioihin voi käyttää erillistä sähköpostiosoitetta. Tosin tällä tavoin laki ei millään tapaa estä lähettämästä liikesalaisuuksia yksityisellä sähköpostilla.

Niikuin laki ei tosiasiassa estä yhtään mitään. Mikäli todella haluaa vuotaa yrityssalaisuuksia on siihen miljoona parempaakin keinoa kuin lähettää postia etunimi.sukunimi@nokia.com osoitteesta osoiteeseen teollisuusvakoiluosasto@eriksson.com otsikoituna "rahanarvoisia yrityssalaisuuksia". (Ylen mukaan laki on voimakkaasti Nokian lobbaama.) Jos olisin työnantaja joka saa alaisensa kiinni tämän lain avulla, antaisin potkut puhtaasti siitä syystä että työntekijä on tohelo.

En siis voi ymmärtää miksi pitää laatia laki joka on yhtäaikaa naurettavan tehoton, että erittäin vaarallinen.

Ei kommentteja: