lauantaina, syyskuuta 2

Mainoksista

Ylläpidän Venla-sivustoa, jonka tarkoituksena on opettaa suomea ulkomaalaisille. Vaikka toiminta noin muuten on voittoa tavoittelematonta, lisäsin sivuille pari Google-mainosta.

Mainonta sinänsä ei ole minulle mikään kirosana. Mielestäni hyvän mainonnan ja tiedotuksen välillä ei ole suurta eroa. Ihmiset kuitenkin kuluttavat erilaisia tuotteita ja palveluita, ja jostain heidän täytyy saada tietoa niistä. Kuvitellaan että olet tehnyt päätöksen ostaa vaikkapa uusi digikamera. Mistä muualta saisit tietoa eri malleista ja hinnoista kuin mainoksista? Hyvä mainos on informatiivinen ja luotettava. Oikeastaan kaikkea myytävistä tuotteista välitettävää informaatiota voi pitää mainontana, ja siinä suhteessa sen olemassaolo on välttämätöntä.

Sen sijaan hakoteillä ollaan jos mainonta on ärsyttävää, mautonta tai manipuloivaa. Tästä on haittaa molemmille osapuolille. Ensimmäisenä tietysti mainostaja itse tekee itsestään naurettavan, mutta ainakaan minä en haluaisi sijoittaa sivulleni mainosta joka itseäni ärsyttää. Erityisesti asiasisältöön keskittyvällä sivustolla mainoksien valinta on tarkkaa. Olen nähnyt monta esimerkkiä jossa syvällistä paneutumista vaativa artikkeli on ympäröity parilla vilkkuvalla flash- tai gif-animaatiolla (joihin pahimmassa tapauksessa on liitetty ääni). Vielä kun kaupallisia tiedotteita hyppää silmille pop-up-ikkunoissa tai seilaa javascriptillä pitkin ruutua, on mielenkiintoiseenkin sisältöön mahdotonta keskittyä.

Google-mainokset ovat tässä suhteessa optimaalisia: ne eivät sisällä mitään arvelluttavaa, kuten p0rnoa tai nettikasinoita, ne eivät ole räikeän värisiä tai pop-uppaa silmille kesken selailun. Tällä hetkellä Venla-sivustolla näyttäisi olevan käännöstoimistojen mainoksia, ja voisin kuvitella niiden kiinnostavan vierailijoita.

Seuraavaksi olisi tarkoitus tutustua Amazonin kumppanuusohjelmaan. (Kommenttipalstalla saa antaa neuvoja, mikäli sattuu olemaan firmasta kokemuksia.) Vaikkapa joidenkin kirjojen mainoksista saattaisi olla ihan oikeastikin hyötyä sivulla kävijöille.

Ei kommentteja: