torstaina, lokakuuta 12

Politiikan verkot

Ensi maaliskuussa olisi taas eduskuntavaalit. Pikkuhiljaa olen jo alkanut tutustua tarjolla oleviin ehdokkaisiin, lähinnä tietenkin Internetin avulla. Ehdokkaat alkavat varmaan olemaan pikkuhiljaa puolueissa päätetyt, mutta ainakaan Google ei löydä kattavaa listaa kaikista, joten en siis linkitä yksittäisiin sivuihin, piakkoin listat varmasti julkistetaan joka tapauksessa. (Wikipediassa näyttäisi olevan aiheesta artikkeli, joka tosin on äänestetty poistettavaksi.)

Eduskunnan kotisivuilta löytyy kattava lista nykyisten kansanedustajien kotisivuista. Listaa käydessä läpi, tulee huomanneeksi miten eri tavalla kansanedustajat panostavat itsensä julki tuomiseen verkon avulla. Voisi kuvitella, että juuri Internet olisi se kanava, jolla suuria massoja tavoitetaan. Ehkä kansanedustajat luottavat vielä vaalikahveihin ja tienvarsimainoksiin äänestäjiä kosiskellessa.

Yleensä kansanedustajan sivut edustavat tyypillistä "minun kotisivuni"-genreä, eli sivuille on laitettu edustajan elämänhistoriaa, edustamiaan arvoja ja kirjoituksia ja pari kuvaa. Kuvagalleriaan on laitettu kuvia edustajan perheestä ja harrastuksista tuomaan esille edustajan inhimillistä puolta. Mukana on tietysti myös pakollinen linkki-osio, jossa voi olla vaikkapa linkki edustajan edustamaan puolueeseen (niin, kukapa olisi arvannut, että Keskustan osoite on www.keskusta.fi, Kelan osoite www.kela.fi tai jopa että Turun kaupunki löytyy osoitteesta www.turku.fi) Toteutukseltaankin sivut edustavat genrelle tyypillistä tekniikkaa: frame-sekasotkua, "tervetuloa"-kynnysmattosivuja, hukkuneita kuvia, ikuisesti keskeneräisiä sivuja, linkkejä vähän sinne sun tänne ja niin edelleen.

Blogia pitää moni, sehän nousi kuluvan vuoden aikana miltei muoti-ilmiöksi. (Muunmuassa Tarja Halosen blogia odotettiin, olihan muillakin presidenttiehdokkailla omansa.) Blogilistalle niistä on ilmoittautunut moni (luokka kansanedustaja pitää sisällään 7 blogia, eduskunta 43). Tosin kaikki eivät juuri päivitä blogejaan, ja on kyseenalaista, onko esimerkiksi Kari Uotilan tai Tuija Nurmen sivu oikeasti blogi.

Blogi on hyvä keino tavoittaa äänestäjiä. Koska blogimerkinnät usein ovat viimeistelemättömiä, välittyy niistä edustaja henkilönä paremmin. Juhlapuheet ja lehtikirjoitukset ovat ympäripyöreiksi hiottuja eikä niistä välttämättä saa kunnolla otetta. Sen sijaan blogissan kuivaksikin väitetty Vanhanenkin tulee ihmisenä selkeämmin esiin kuin vaikkapa valtuustopuheissaan. Varsinkin edustajat kuten Piia Viitanen, Susanna Rahkonen ja Kirsi Ojansuu kirjoittavat erittäin henkilökohtaiseen sävyyn.

Vapaamuotoinen blogiteksti on hyvä keino välittää tietoa ruohonjuuritasolle, mutta blogille olennainen kommentointimahdollisuus puuttuu miltei kaikista kansanedustajien "blogeista". Poikkeuksena ovat mm. Arvo Satonen, Susanna Rahkonen, Jyrki Kasvi, Lyly Rajala.

Parhaita paloja:
Leena Rauhala
Tapani Töllli
Leena Hemming
Liisa Hyyssälä
Susanna Rahkonen
Heidi Hautala

Edellä mainituille sivuille kaikille on yhteistä hyvä tekninen toteutus, selkeys, informatiivisuus. Sivut ovat ajantasalla, ja rohkaisevat kommunikaatioon edustajan kanssa.


Ei näin
Mikko Elo
Liisa Jaakonsaari
Mikko Immonen
Reijo Paajanen
Tarja Cronberg
Jere Lahti
Pekka Vilkuna
Lauri Kähkönen
Matti Saarinen
Esa Lahtela

Jokainen katsokoon itse.

Kokonaan sivut puuttuivat mm. Tony Halmeelta ja Ilkka Kanervalta. Edes Halmeen vanha sivu, jolla hän markkinoi kirjojaan ja urheilutarvikkeita, ei enää toimi. Ehkä kumpikin edellämainituista on entuudestaan siinä määrin tuttu, ettei juuri esittelyä kaipaa. Samoin sivu puuttuu Ben Zyskowicziltä ja Mauri Pekkariselta, mikä on melko yllättävää, sekä ainakin Irja Tuloselta, Lasse Viréniltä, Raimo Vistbackalta, Eero Lämsältä, Antero Kekkoselta.

Yleiskuva kansanedustajien web-sivuista on melko huono. Eikö vaalibudjetissa olisi sen verran löysää rahaa, että sivut tekisi joku muu kuin naapurin kahdeksasluokkalainen poika?

DISCLAIMER: Olen pyrkinyt siihen, etteivät poliittiset näkemykseni vaikuttaisi yllä olevaan kirjoitukseen. Huomiota on kiinnitetty lähinnä kampanjoinnin muotoon, ei sisältöön. En koe kuuluvani minkään tietyn puolueen kannattajakuntaan. (Olen tosin ilmoittautunut Jyrki Kasvin kannattajaryhmään, joskaan en puolueen vuoksi.) Tarkennuksia, oikaisuja ja palautetta saa jättää alla olevaan kommenttilaatikkoon.

1 kommentti:

Joni Kärki kirjoitti...

Huoltotöitä...ja Bloggeri hieman takkuaa. Eli toistaiseksi blogi poissa pelistä.