sunnuntaina, toukokuuta 13

Hidasta edistystä

Edellä mainittu kevätsiivous, eli käytettävyys/saavuttavuus-projektini ei ole erityisen paljon edistynyt, vähän kuitenkin. Enimmäkseen olen lisäillyt alt- ja title-tägejä linkkeihin ja kuviin.

Webbiopas-sivulle lisäsin seuraavanlaisen häkkyrän helpottamaan ruudunlukijoiden toimintaa:

<div id="accessibility">
<h1>Webbiopas, kotisivuntekijän askartelukirja</h1>
<a href="#menu">
Valikko</a>
<a href="#content">
Suoraan sisältöön </a>
<a href="tietoa_sivuista.php#saavutettavuus">
Tietoa saavutettavuudesta </a>

</div>

Ideana on siis, että oheisten linkkien avulla ruudunlukijan käyttäjä voi siirtyä nopeasti sivun eri osien välillä. Me näkevät luonnollisesti osaamme skannata sivun vaivatta ja löytää valikot ja sisällöt visuaalisten vihjeiden perusteella, mutta ruudunlukija aloittaa sivun ylälaidasta ensimmäiseltä riviltä. Esimerkkisivussa valikko on sijoitettu sivun loppuun, joten sen löytyminen voi olla tavallistakin hankalampaa.

Oheinen valikko on piilotettu ccs:n avulla siten, että se on hivenen sivun reunan ulkopuolella, joten tavallista selainta käyttäville se ei näy. Lisäksi, koska käytän otsikkona sivun logoa, on se kirjoitettu erikseen.

Hieman arvelluttaa tosin se, että kuinka hakukoneet suhtautuvat piilolinkkeihin. Ainakin Google suosittaa ettei niitä käytettäisi. Toivottavasti Googlebotti ei tulkitse ratkaisuani spämmiksi.

lauantaina, toukokuuta 12

Hakukoneoptimoijan kotiläksyt

Muutamia hyviä perusjuttuja hakukoneoptimoinnista (maailmankielellä Search Engine Optimization, eli SEO).


Itselläni on pienoisia ongelmia omien sivustojeni kanssa... Pelkäänpä että sivujen dynaamisuus heikentää listautumista hakutuloksissa. Ainakin Venla-sivuston kohdalla vanha osoite sijoittuu korkeammalle kuin uusi, vaikka se ei sisällä mitään muuta kuin ilmoituksen sivuston muutosta. Samoin vanha blogi on uutta korkeammalla. Tähän tietysti saattaa olla syynä, että se sisältää runsaasti enemmän tekstiä. Toinen vaihtoehto on, että hakukone tulkitsee osan postauksista duplikaateiksi. Postauksia kun on mahdollista listata aikajärjestyksessä, aiheen mukaan tai tarkastella yksittäisinä. Vaikka kukin postaus onkin sivustolla vain kerran, saattaa hakukone kuvitella ne spammiksi ja jättää osan niistä indeksoimatta. Selvitetään asiaa.