torstaina, tammikuuta 25

Kotisivujen paluu

Perinteisten kotisivujen suosio on hiipunut parin viime vuoden aikana. Muistan kun web löi läpi joskus 90-luvun lopulla, olivat kaikki kilvan kokeilemassa nettisivujen tekoa, mekin lukion atk-luokassa rustasimme Notepadilla tägejä ja freimejä. Nykyään blogien myötä julkaisu on helpottonut siinä määrin, että aivan tavallinen harrastaja ei jaksa opetella html:ää, kun kerran Bloggerin tai Wordpressin avulla helpommin parempaa jälkeä.

Oli miten oli, mutta Google on julkaissut jälleen uuden palvelun: Page Creatorin. Tämän työkalun avulla on mahdollista luoda omat kotisivut Googlen palvelimelle. Page Creator toimii Gmail-käyttäjätunnuksella, kuten muutkin Googlen palvelut, ja sivun osoite on muotoa tunnus.googlepages.com. Kokeilin työkalupakkia, ja hyvin tuntui toimivan.

Katso esimerkki.

Verrattuna Tripodin tai Geocitiesin vastaaviin ilmaisiin sivupaketteihin, Googlen Page Creator toimii huomattavasti paremmin. Ei ole ärsyttäviä mainoksia tai pop-uppeja (esimerkin adsense-mainoksen länttäsin sivuille itse), tilaa on ruhtinaalliset 100 MB ja sivutyökalu on yllättävän ongelmaton käyttää.

Page Creatoria voin suositella niille, jotka haluavat helposti luoda webbiin sisältöä, mutta eivät halua käyttää blogipalvelua.

keskiviikkona, tammikuuta 17

Päivän tukko

Tänään satunnainen surffaaja kolahti karille nimeltä Sf-anytime. Firma on pohjoismaiden suurin video-on-demand -palveluihin ja kirjoitusvirheisiin erikoistunut yritys.

Ilman suurempia alkutervehdyksiä webbisivut aloittavat vierailijoille vittuilun. Firefox 2.0 ei ole tuettu selain, vaan sivusto vaatii minua lataamaan Internet Explorerin version 6.0. Tämä on suurinpiirtein yhtä kohtelias vastaanotto kuin ilmoittaa liikkeeseen astuvalle asiakkaalle että onpa hänellä ruma solmio, ja yhtä hyvää asiakaspalvelua kuin päättää että vain Toyotalla ajavia asiakkaita palvellaan.

Jostain syystä koneeltani kuitenkin löytyy edelleen löytyy Explorer, joten päätän antaa sivustolle vielä mahdollisuuden. Klikkaan sivuille, ja ilman varoitusta päädyn kokoruututilassa riehuvaan multimediahelvettiin. Valot vilkkuvat ja fanfaarit raikaavat. Ei näin.

Suurin vika kuitenkin on, että ohjeet ovat erittäin puutteelliset; ja mikäli sellaiset löytyy, on niissä niin paljon kirjoitusvirheitä, ettei niistä tahdo saada mitään tolkkua. Lähinnä haluaisin tietää, millä tavoin ostokset on tarkoitus maksaa. Sitä tietoa sivuistoilla minulle ei kuitenkaan kerrota. Jossain mainitaan mitä tehdä, jos Payex-salasana on hukkunut. Sen sijaan missään ei ohjeisteta kuinka salasanan voi hankkia, ja mikä ihme Payex ylipätään on. Maksuun sopivista luottokorteista ei enempiä mainostella.

Klikkaan kokeen vuoksi jotain elokuvaa, ja minua kehoitetaan päivittämään Mediaplayer. Tämän jälkeen koko systeemi jämähtää, takaisin-nappula ei toimi ja pääsen jatkamaan vain tappamalla ikkunan ALT+F4. Hauskaa loppuiltaa. Telkkarista tulee Deitti-chat ja Voittopotti.